CiNTa HaTiKu

CiNTa HaTiKu

Thursday, June 23, 2011

NaSi GoReNg PapRiK AyaM

nyummie!!




Resepi:

Bahan Nasi Goreng 
  • Nasi 
  • 1 ulas bawang putih 
  • 1 sudu Cili boh 
  • Gula 
  • Sos ikan (Kicapnya cair je-jenama Puteri) 
  • Minyak

Bahan Paprik Ayam
  • Ayam
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang besar (kaler putih)
  • 1 biji bawang merah
  • 2 biji cili padiTomato sebiji
  • 1/2 sudu kecil serbuk kuyit
  • 1/2 sudu kecil belacan
  • 1 sudu besar cili boh
  • 1 sudu kecil pes tomyam
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • Garam
  • Gula
  • Limau nipis
  • Daun Limau nipis
  • Minyak 
  • Air

Cara membuatnya:

Nasi Goreng

  1. Tumis bawang putih.
  2. Masukkan nasi dan rencah-rencah (gula, cili boh, sos ikan).
  3. Goreng sehingga nasi sebati dengan rencah2 tadi.

Paprik Ayam

  1. Tumbuk Cili padi, bawang merah, belacan. Mcm nak buat sambal.
  2. Tumis bawang putih yang telah diketuk.
  3. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil-kecil. Goreng sehingga naik bau dan masak.
  4. Masukkan bahan yang telah ditumbuk di atas, cili boh, sebuk kunyit, pes tomyam, dan sos tiram.
  5. Cukupkan rasa dengan garam, gula, dan limau nipis.
  6. Masukkan hirisan bawang besar, tomato yang telah dipotong dan daun limau purut.
  7. Kacau rata, masukkan sedikit air supaya ada kuah dan basah2 sket.

Bila dah siap boleh dihidang bersama nasi goreng tadi. Boleh juga nak tambah telur mata kalau nak. Selamat mencubanya.  Semoga berjaya!


Sampai licin suami aku makan..dia kata best!!







No comments:

Post a Comment