CiNTa HaTiKu

CiNTa HaTiKu

Thursday, June 23, 2011

TriFLe KeK PaNdaN deNgan BuaH PeacH

Lazaat Yerrr!!!
Resepi

  • 2 sudu besar Tepung Kastard (penuh-penuh mcm bukit)
  • Kek gulung perisa pandan
  • 1 kotak Jeli Kristal Strawbery (Jenama nona)
  • 1 tin Buah Peach  (Jenama Ayam Brand)
  • 1 tin Susu Cair Ideal
  • 1 sudu besar gula (penuh2 sudu)
  • Air

Cara membuatnya:
  1. Susunkan kek  gulung yang dipotong. Buat 1 lapisan dalam bekas dan ketepikan dulu.
  2. Panaskan susu cair dan gula sehingga mendidih dengan api yang perlahan.
  3. Larutkan tepung kastard dalam 1 mangkuk dengan 2 cawan air dan masukkan dalam susu yang mendidih tadi. Kacau sampai jadi pekat.
  4. Tuangkan bancuhan tepung kastard yang pekat tadi ke dalam bekas yang berisi kek dan biarkan sehingga kastard menjadi pejal dahulu.
  5. Larutkan jeli dengan 2 cawan air dan panaskan di atas dapur sehingga mendidih dan tuangkan perlahan-lahan ke dalam bekas berisi kek dan kastard tadi.
  6. Basuhkan buah peach dalam tin dan susun di atas jeli.
  7. Biarkan sejuk dulu sebelum di masukkan ke dalam peti.
Susun kek buat 1 lapisan dan tuangkan kasterd 1 lapisan


Biarkan kastard menjadi pejal sebelum dituangkan jeli kristal ke atasnya
Buah peach di basuh terlebih dahulu
Susun cantik2 buah peach atas jeli kristal
Inilah hasilnya dari pandangan sisi..Keindahan 3 Tingkat!!!

Ok kawan-kawan...Selamat mencuba la yea.

2 comments: