Lazaat Yerrr!!! |
Resepi
- 2 sudu besar Tepung Kastard (penuh-penuh mcm bukit)
- Kek gulung perisa pandan
- 1 kotak Jeli Kristal Strawbery (Jenama nona)
- 1 tin Buah Peach (Jenama Ayam Brand)
- 1 tin Susu Cair Ideal
- 1 sudu besar gula (penuh2 sudu)
- Air
Cara membuatnya:
- Susunkan kek gulung yang dipotong. Buat 1 lapisan dalam bekas dan ketepikan dulu.
- Panaskan susu cair dan gula sehingga mendidih dengan api yang perlahan.
- Larutkan tepung kastard dalam 1 mangkuk dengan 2 cawan air dan masukkan dalam susu yang mendidih tadi. Kacau sampai jadi pekat.
- Tuangkan bancuhan tepung kastard yang pekat tadi ke dalam bekas yang berisi kek dan biarkan sehingga kastard menjadi pejal dahulu.
- Larutkan jeli dengan 2 cawan air dan panaskan di atas dapur sehingga mendidih dan tuangkan perlahan-lahan ke dalam bekas berisi kek dan kastard tadi.
- Basuhkan buah peach dalam tin dan susun di atas jeli.
- Biarkan sejuk dulu sebelum di masukkan ke dalam peti.
Susun kek buat 1 lapisan dan tuangkan kasterd 1 lapisan |
Biarkan kastard menjadi pejal sebelum dituangkan jeli kristal ke atasnya |
Buah peach di basuh terlebih dahulu |
Susun cantik2 buah peach atas jeli kristal |
Inilah hasilnya dari pandangan sisi..Keindahan 3 Tingkat!!! |
Ok kawan-kawan...Selamat mencuba la yea.
salam kenal...nampak sedap trifle tu,mesti cuba ni..
ReplyDeletecubala..nanti dah jadi bgtaula ye..
ReplyDelete